Наразі вже готові 2 законопроекти

Головною подією першого дня весни став виступ президента України Володимира Зеленського на Всеукраїнському форумі "Україна 30. Розвиток правосуддя". Захід відбувся у Києві 1 березня. І, судячи з промови президента, незабаром на Україну чекають суттєві кроки з викорінення корупції і судовий "переворот". Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Всеукраїнський форум "Україна 30. Розвиток правосуддя" - скріншот

Судова реформа і кроки до вступу в ЄС

Розпочав свою промову президент із привітань з першим днем весни, що як раз співпаде із приходом нових звершень, на які українці чекають вже давно.

Це – справедливе, незалежне і неупереджене правосуддя України.

"Найпопулярнішим словом 2020 року на планеті визнано слово "локдаун". Але в Україні у нього є конкурент – наприклад, слова "судова реформа". І мова не про останні 6 місяців, а про останні 30 років. Цю реформу обіцяла кожна влада в Україні – кожна починала гучно та амбітно, а закінчувала тихо і непомітно, передаючи у спадок нереформовані, іноді корумповані та неефективні суди. Наступники йшли тим самим шляхом", - зазначає Володимир Зеленський, наголосивши на розірванні цього кола.

Популярні новини зараз

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

Всеукраїнський форум "Україна 30.Розвиток правосуддя" - фото Офіс президента України

Як підкреслив президент, корупційна складова наразі є найбільшою перепоною для інвестицій – ситуація залишатиметься незмінною, допоки інвестор не може захистити свої інтересі в українському суді.

"Успішна судова реформа є каталізатором нашої інтеграції в Європейський Союз і НАТО. Сьогодні "хвороби" судової системи, які послабляють організм України, можна розділити на 2 групи. Перша – нагальні потреби, що потребують термінового "лікування": це – нестача нових суддів та, як наслідок, надмірне навантаження на систему і проблему з доступом до правосуддя. Через відсутність майже третини суддів громадяни змушені місяцями, а інколи і роками очікувати на розгляд своєї справи", - повідомив президент України Володимир Зеленський.

В цьому контексті планується відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а також вдосконалити процедуру добору кандидатів до Вищої ради правосуддя.

Засідання суду: Суспільне

Суд в сматрфоні та "хронічні недуги"

Втім, важливим аспектом є не тільки кількість кадрів, а і їхня якість.

За словами Володимира Зеленського, систему мають заповнити професійні, порядні судді, які зможуть відновити довіру до судової гілки влади.

"Брак доброчесних та незалежних суддів входить до другої групи проблем судової системи. Це – "хронічні недуги", що існують роками і потребують глибинних змін. Зокрема, і законодавчих. Ще один виклик – усунення зловживань та забезпечення прозорості суду. Дієвим кроком на цьому шляху може стати ІТ-рішення. За аналогією з державними послугами в смартфоні, ми зробимо "Суд в смартфоні"", - відзначає президент України.

Володимир Зеленський - фото Офіс президента України

Із введенням "смартфонного апгрейду" бюрократичні складові мають залишитися в минулому.

"Більшість бюрократичних процедур перейдуть в онлайн, що прискорить судовий процес – це мінімізує корупцію та можливості для зловживань. Ми запроваджуємо в країні народовладдя. А це не лише місцеві та всеукраїнські референдуми – одним з його інструментів є Суд присяжних. Наразі готові вже 2 законопроекти, що дадуть старт його роботі", - наголошує Володимир Зеленський.

Смартфон, фото: gettyimages

Однак, разом із впровадженням діючого Суду присяжних прийде і велика відповідальність за долю учасників процесу. Тому модель і формат Суду присяжних України будуть ще детально обговорюватися.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.