Журналістка Катерина Котенкова в програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла про річний тариф на газ і про те, чи буде він вигідний для споживачів.

«З 1 травня в Україні зміняться ціни на газ. Про це в ході відбулася 4 березня прес-конференції повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Уряд ще восени минулого року розглядав ініціативу з примусу всіх постачальників газу до введення річних тарифів. Про те, чи буде вигідно таке нововведення для споживачів, однозначної думки немає», - говорить Котенкова.

Вона розповіла про заяву прем'єра про те, що населення не повинно побоюватися зимового зростання цін або щомісяця вираховувати, хто з постачальників пропонує найбільш вигідні розцінки. Каже, річну ціну на газ можна спрогнозувати вже зараз. Найдешевшою вона буде влітку, а зимові піки, найдорожчі вийде згладжувати за рахунок середньої ціни.

«Ну а звичні місячні тарифи також залишаться. Вони будуть змінюватися раз на місяць в залежності від динаміки ринкових цін на газ. Такий тариф зазвичай мінімальний в літню пору і "кусається" в холоди. Багатьох хвилює питання: чи можна влітку користуватися місячним тарифом, а взимку переходити на річний? Можна. Але обдурити державу не вийде. Справа в тому, що вартість річного тарифу також змінюється протягом року. І ближче до холодів він напевно буде дорожчати», - каже журналістка.

Вона нагадала, що тариф 6,99 за кубометр діє тільки до кінця місяця. Річний тариф може почати діяти з 1 травня. Його можливі розміри поки не відомі. Але можна припустити, що постачальники захочуть включити в тариф свої можливі ризики. Тому ціна навряд чи буде нижче 6,99 гривень.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

«Чи стануть тарифи дешевше? Не думаю. Вводячи річний тариф, уряд крім іншого ще й підстраховується від невдоволення населення можливим зростанням цін. Всі ризики, пов'язані з подорожчанням, перекладаються на споживачів і облгази. А вони в свою чергу звинувачують у всьому "Нафтогаз". А реальних механізмів впливу на облгази в уряду в даний час немає. Ось і виходить, що введенням нового тарифу населення, швидше за все, просто готують до чергового зростання цін на блакитне паливо», - заявила Котенкова.

Як повідомляв Знай.ua, Котенкова розповіла, що приватним клінікам невигідно укладати договір з НЗСУ.

Вона також заявила, що поки економіка в кризі ніякі експерименти з накопичувальними пенсіями не дадуть ефекту.