Професор Вілфред Гріггз з університету Бригама Янга, що у штаті Юта, у серпні 1995 разом із групою дослідників просвітив рентгеном 6 мумій.

Це включало і таємничу мумію Юзермонт з музею Розенкрейца, розташованого в Сан-Хосе.

Вчені були шоковані, коли рентген показав, що ліве коліно однієї з мумій вставлений металевий штифт довжиною 23 см.

Це означало, що 2600 років тому в стародавньому Єгипті була проведена хірургічна операція неймовірної складності для тих часів. Він був вживлений завдяки таким найскладнішим біомеханічним принципам, які не поступаються навіть найсучаснішим технологіям.

Популярні новини зараз

Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій

Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить

Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем

Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року

Показати ще

Як показав аналіз процедури бальзамування, "Юзермонту" був багатим і шановним чоловіком, який жив за часів Нового царства (між 16-11 століттям до н. е.). Довжина муміфікованого тіла 1,5 м, є сліди рудого волосся.

Щоб дізнатися про походження штифта і взяти зразки кістки та металу, група вчених акуратно просвердлила в кістки отвір для крихітної камери.

Дослідникам вдалося виявити сліди стародавньої органічної гуми, схожої на сучасний клей для кісток, а також сліди стародавніх жирів та волокон тканин, які (завдяки цій гумі) все ще були міцно зафіксовані на місці.

Додаткові дослідження підтвердили, що медичне втручання високого рівня відбулося за давніх часів, приблизно 2600 років тому.

Група дослідників була вражена тим, що штифт був спроектований за тими самими принципами, які використовують у світі для фіксації кісток.

Як повідомили вчені:

"У штифта гострий гакоподібний кінець для кращого вживлення в стегнову кістку - точно такі ж біомеханічні методи використовуються в наші дні. Інший кінець штифта, розташований в гомілковій кістці, має три "зубчики", які запобігають у кістки".

Проте, повне дослідження виявило, що Юзермонту вставили штифт у період між смертю та похороном.

Стародавні Єгиптяни вірили у фізичне воскресіння після смерті, в якому тіло було засобом пересування душі у потойбічному світі.

Також існують інші приклади турботи про тіло перед муміфікацією: протез пальця, якому 3000 років. Його пришили після смерті власника тіла. Експонат знаходиться у каїрському Єгипетському музеї.

"Історія показує нам, наскільки розвиненим насправді було стародавнє суспільство, – сказав Григгз. – Іноді зарозумілість, властива нашій культурі, заважає нам усвідомити, що люди інших культур, які жили в інші часи, теж були здатні думати і творити найприголомшливішим образом".

Нагадаємо, що збудований за життя Ісуса: археологи розкопали унікальний храм - 21 поховання зводить з розуму.

Раніше ми повідомляли, що динозаври – птахи? Археологи натрапили на страшну знахідку в озері - чекали сотні мільйонів років цікавих людей.