11 березня за новим церковним календарем православні згадують святителів Софроніїв. Цього ж дня – початок Сирного тижня, у народному календарі – Масляної.

Символічним значенням цей день наділяли знахарі: вони лікували зуби, читали спеціальні змови, щоби ефект був тривалим і біль не повертався. Мазі та порошки, виготовлені в даний день для позбавлення зубного болю, вважалися особливо дієвими.

У цей день у народі говорили, що відсутність льоду означає - за добу опадів не буде. Сильний холодний вітер віщував теплу весну. Помітити жайворонка означало, що незабаром настане тепло. Журавлі, які летять близько до землі, – це до дощу.

Популярні новини зараз

Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів

За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Показати ще

11 березня розпочинався рух соку в березах, прилітали зяблики та чайки. З зозулею було пов'язано кілька прикмет. При перших звуках голосу цього птаха треба було брякнути грошима - "щоб водилися". Рання зозуля до узлісся дерева (до появи першого листя) - до голоду. Але ця ж прикмета говорила про те, що злодіям у хаті буде невдача. Також у цей день розпочинали садові та городні роботи.

Що не можна робити 11 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, особливо з близькими, поганословити, бажати зла, заздрити, ображати тварин.

У народі вважається, що в цей день не варто питати зозулю, скільки залишилося жити, а також готувати і їсти птаха - не на добро. Також не варто викидати старі речі – це до злиднів.

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім , а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.