9 березня святкували 210-річчя від дня народження письменника Тараса Шевченка. Про його талант і творчість сказано і написано досить.

Однак, про його особисте життя відомо не так вже й багато. Адже в житті письменника було багато любовних пригод. Шевченко казав, що жінці потрібні запал і пристрасть — "Щоб під нею земля горіла на три сажені". Ми розповімо про сім жінок великого кобзаря, з якими той був близький.

Амалія Клоберг

Німка була юнацьким захопленням Шевченка. Коли Тарас навчався малюванню у Івана Сошенка, він зустрів Амалію – чарівну натурницю.

Саме її Тарас зобразив оголеною в ліжку з розпущеним волоссям. Картину підписав "Чевченко". Як вважають історики, так дівчина вимовляла прізвище художника.

Популярні новини зараз

Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Показати ще

Варвара Рєпніна

Із княжною Варварою Шевченко познайомився в Україні. Чоловік працював художником у її батька генерала Миколи Рєпніна-Волконського. Жінка без пам'яті закохалася у Шевченка.

Про свої почуття відверто розповіла у листі до свого духовного наставника Шарля Ейнара:

"Я підла годинами віддаюся у владу своєї уяви, що малює мені палкі картини пристрасті, а іноді і похоті".

Шевченко почуття княгині проігнорував, але подарував їй автопортрет та присвятив поему "Тризна".

Варвара Рєпніна все життя підтримувала стосунки із Шевченком.

Феодосія Кошиць

Дочка священика Григорія Кошиця – Феодосія була наступною любов'ю Шевченка. Письменник закохався у дівчину. Проте її батьки відмовили йому. Проте, від переживань дівчина збожеволіла і решту життя провела в київській психіатричній лікарні.

Агата Ускова

Під час 10-річного заслання Шевченко полюбив дружину коменданта Новопетровського фортеці Агату Ускову. Письменнику не завадило, що жінка була вагітною. Пара багато часу проводила разом, через що поповзли непристойні чутки.

Незабаром, щоб не гнівити чоловіка, Агата припинила спілкування. Агата проміняла Шевченка на гру у преферанс.

Катерина Піунова

Після ув'язнення письменник якийсь час жив у Нижньому Новгороді, де зустрів чарівну актрису та закохався до безпам'ятства.

Щоб завоювати прихильність дівчини, він попросив впливових знайомих влаштувати її в трупу популярного тоді Харківського театру. Проте підступна Піунова зрадила Шевченка з молодим актором.

Дівчина пошкодувала про вчинок, але було запізно.

Марія Максимович

Між ними виникли близькі стосунки. Він називав її "мила чарівна землячка", а вона грала йому на піаніно та співала. Часто разом гуляли садом, довго розмовляли.

На думку біографів, письменник не давав волю почуттям, між ними була просто міцна дружба.

Лікера Полусмакова

Служниця петербурзької знайомої Варвари Карташевської стала останнім коханням письменника. Шевченко звільнив дівчину з кріпацтва, і вони повінчалися. Орендував для неї квартиру, винайняв репетитора, постійно балував подарунками.

Хотів, щоб його майбутня дружина була грамотною, вивчила шляхетні манери. Сама ж дівчина постійно фліртувала з іншими та зраджувала. Шевченко прогнав дружину.

Нагадаємо, що ми тут живемо, і цього не знаємо – соромно: українцям розповіли, як з'явилися Карпати.

Раніше ми повідомляли, що не забувайте про жінок: 10 геніальних винаходів, до яких доклали руку дівчини.