Віруючі православної церкви цього дня вшановують пам'ять трьох святих з ім'ям Олександр: священномученика Сідського (Памфілійського) та двох серед восьми мучеників Кесарійських.

Інші назви свята: "Олександр", "Нікандр", "Лісове догляд".

Цього дня основною традицією є похід у ліс, щоб подякувати йому за його дари. Ліс давав нашим предкам дичину, ягоди, гриби та цілющі трави. Але вважалося, що в лісі живе багато парфумів, перед якими треба вибачитись за занепокоєння. Також збирають різні трави для настоїв та зілля. Але в лісі треба бути дуже обережними, бо вовки в цей час дуже агресивні.

Популярні новини зараз

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину

Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

Ще за повір'ям з 14 березня на 15-ті сняться пророчі сни. Їх бажано запам'ятати, бо якщо сон був поганим чи навіть кошмаром, то треба перевернути подушку. Тоді він не справдиться. Деякі сни мають свої значення:

  • Якщо приснився янгол – ця людина проживе 100 років;
  • Якщо гойдали воду – будете багатими;
  • Наснилося, що свиня їсть – до крадіжки;
  • Кашляли уві сні – до здоров'я;
  • Було холодно – застудіть;
  • Вирішували приклади – болітиме голова;
  • Якщо уві сні вивихнути руку – втратите чоловіка;
  • А якщо суп наливали у тарілку – буде гуляння.

Сьогодні було багато різних обрядів, робили обереги, лікували мігрень та знімали псування. Обереги мали захищати від негараздів і приносити удачу.

Щоб позбавитися псування, потрібно провести ритуал у дощову погоду, але якщо дощу немає, то треба взяти відро з водою із природного джерела. На нього тричі намовляють:

"Вода-водичка, ти пройшла багато верст, багато бачила, багато чула. Може, знаєш, хто слово на мене погане сказав, дію зле зробив, оком окаянним на мене подивився. Прошу тебе, вода, прибери весь негатив з мене" .

Потім воду повністю виливають на себе, тричі потрібно перехреститися і витертись простирадлом. Її слід повісити сушитися надворі. Так вітер видує з неї всі негаразди. А якщо був дощ, то треба не відро води на себе виливати, а просто постояти під дощем.

Потім це простирадло потрібно зберігати в затишному місці. Вважається, що нею потрібно втиратися після приходу поганої людини, або якщо ви погано почуваєтеся. Потім її стирають у непочатій воді та сушать на відкритому повітрі.

Постільна білизна. Фото: скрін youtube

Що не можна робити 15 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити – лаятися, відмовляти у допомозі, заздрити, бажати зла, кривдити тварин.

За народними повір'ями, як уже говорилося, цього дня не варто йти в ліс, бо там можна зустріти хижака. Забороняється кричати на собак - можна втратити вірного друга, а також кривдити кішок. По одній із народних прийме, якщо чорний кіт у цей день перейде дорогу - це до багатства.

Нагадаємо про Прощену неділю-2024: у жодному разі не робіть цього, нагадування всім православним.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.