У турецькій провінції Балікесір сталося щось дивне та інтригуюче. Поліція затримала групу нелегальних торговців старовинами .

Йдеться про надгробок Антіоха, царя давньовірменської держави Коммагена, який збиралися продати за 2 мільйони турецьких лір.

2000-річний надгробок

Співробітники правоохоронних органів встановили стеження за двома автомобілями, які рухалися містом Едреміт до провінції Чанаккале. У багажнику одного з них знайшли плаский предмет, запакований без спеціального захисту. Ним виявилася надгробна плита з написом "Місце останнього упокоювання Антіоха, правителя царства Коммагена". Затримано чотирьох підозрюваних, розпочалося масштабне розслідування за участю археологів.

Карта подій

Популярні новини зараз

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Запитай у дружини або мами: які документи потрібні українським чоловікам для оновлення даних у ТЦК

"Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

Дослідникам і поліції необхідно з'ясувати, якому з царів належало надгробок - всього було чотири Антіохи. Найвідоміший – Антіох I Теос, божественний (86 – 38 роки до нашої ери).

Статуї Антіоха І і богів

Гробниця-святилище (гієротесійон) Антіоха I на горі Немрут – знаменитий пам'ятник Коммагени. Це один із найголовніших джерел відомостей про цю державу, а також найкраща ілюстрація Антіоха про себе, дружбу на рівних з богами, про його предків, і про культурне розмаїття царства.

Монета Антіоха I

Вчені припускають, що надгробок належав Антіоху III, останньому цареві умовно-незалежної Коммагени, який правив з 12 року до нашої ери по 17 рік нашої ери. Про нього практично нічого невідомо – лише те, що цар був одружений зі своєю єдинокровною сестрою Йотапі. Їхні діти, Юлія Іотапа і майбутній Антіох IV наслідували приклад батьків. Однокровні сестра і брат стали останньою парою Коммагени.

Вживання епітафіях грецького XAIPE ( " прощай " ) вважається характерним для римського періоду – таким можна назвати період від Антіоха I до Антіоха IV.

Монета Антіоха IV

Тепер поліція та археологи повинні відповісти на питання про те, чи належало надгробок насправді Антіоху III, який, на відміну від свого прадіда, практично не залишив сліду в історії. Існує і ймовірність того, що надгробок вартістю 2 мільйони – це лише підробка.

Нагадаємо, що ми всі були русалками: вчені знайшли унікальне поховання людей-риб.

Раніше ми повідомляли, що виявили кістки та зуби: люди копали-копали та накопали таємничу лаковану труну.