За часів Радянського Союзу існувала чітка закономірність у висоті житлових будинків – вони зводилися виключно на п'ять чи дев'ять поверхів.

Це було простою випадковістю, а мало під собою конкретні причини, викликані економічними і технічними чинниками. Як виявилося, через гострий дефіцит житлового фонду в СРСР перед будівельниками стояло завдання звести якнайбільше бюджетних багатоповерхівок у стислий термін. Тому п'ятиповерхові будинки стали однією з найпопулярніших конструкцій того часу.

"Хрущовка", фото wikipedia

Згідно з діючими нормами та стандартами, у таких спорудах не було необхідності встановлювати ліфтове обладнання, що значно здешевлювало процес будівництва.

Однак згодом виникла потреба будівництва більш високих житлових комплексів для розміщення більшої кількості мешканців на обмеженій території. При цьому наявність ліфтів та сміттєпроводів у будинках ставала обов'язковою вимогою, що суттєво збільшувало вартість проектів. Однак, як з'ясувалося, такі "надлишкові" елементи окупалися лише у разі спорудження дванадцятиповерхових будівель.

Популярні новини зараз

Не затягуйте: кому доведеться оформляти лист до Пенсійного фонду

Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

Нові тарифи залишать без заощаджень: як зміняться платіжки за вивіз сміття

Показати ще

Хрущовка, скріншот: YouTube

Втім, існувало ще одне важливе обмеження – технічні можливості пожежної служби. Наявне на той час обладнання дозволяло пожежникам гасити пожежі максимум до дев'ятого поверху включно.

Нагадаємо, на вигляд "мотлох", а коштує тисячі гривень: за які іграшки колекціонери можуть озолотити

Як повідомляв "Знай.uа", пережитки минулого: про які методи лікування з СРСР потрібно забути раз і назавжди

Знай.ua писав, холодна війна, ядерна бомба і вторгнення: Netflix випустив трейлер документалки про реалії життя українців