Земля здійснює повний оберт навколо своєї осі за 24 години, що визначає тривалість доби. Цей цикл дозволив людству розробити системи відліку часу та регулювати біоритми живих істот.

Однак слід зазначити, що тривалість доби на Землі була постійною протягом усієї історії існування планети і, ймовірно, зміниться в майбутньому. Про це повідомляє Live Science.

Планета Земля. Фото: Youtube

За словами вченої Сари Міллхолланд з Массачусетського технологічного інституту, в різні періоди історії Землі доба могла бути як коротшою, так і довшою, ніж зараз. Приблизно 1 мільярд років тому добу тривала близько 19 години, а на ранніх етапах формування планети, понад 4 мільярди років тому, Земля оберталася швидше, і доба тривала менше 10 годин.

Одним із головних факторів, що впливають на зміну тривалості доби, є припливна взаємодія між Землею та Місяцем, обумовлена ​​їх гравітаційним впливом.

Популярні новини зараз

Графіки відключення електроенергії на 27 червня

В Україні готують важливі зміни до мобілізації: чого чекати

Сюрприз напередодні зими: з 1 жовтня будуть нові тарифи на опалення та гарячу воду

"Укрзалізниця" змінила серйозне правило – потрібно знати про це заздалегідь

Показати ще

Планета Земля. Фото: Youtube

Після зіткнення Землі з великим космічним тілом, у результаті якого утворився Місяць, обертання планети сповільнилося. Були періоди, коли доба тривала понад 24 години, хоча всього на кілька мілісекунд, що пов'язано зі змінами в ядрі Землі, океанах та атмосфері.

За прогнозами вчених, через 200 мільйонів років доба на Землі триватиме близько 25 години.

Нагадаємо, "зелена комета принесе бунт": астролог визначив, коли на росію звалиться гора трагедій

Як повідомляв "Знай.uа", природні катаклізми наближають Землю до небаченого виверження супервулкану - відлік почався

Знай.ua писав, пенсіонери вже 50 років живуть у джунглях: харчуються оленями, лікуються травами, про Google і чути не хочуть