У Нідерландах відбулася зворушлива і трохи моторошна подія: літня пара, 70-річний Ян Фабер і 71-річна Ельс ван Леєнінген вирішили разом піти з життя, зробивши евтаназію. Пара прожила у шлюбі майже п'ять десятиліть.

Їхня історія почалася ще в дитячому садку, і з того часу вони були нерозлучні. Ян працював спортивним тренером, а Ельс була учителем початкових класів, розповідає ВВС.

Ян багато років страждав від хронічного болю у спині після невдалої операції у 2003 році. Незважаючи на спроби лікування, його стан не покращувався, і він часто говорив про бажання припинити страждання за допомогою евтаназії.

Ян із сином у 1982 році / фото: BBC

У листопаді 2022 року у Ельс діагностували деменцію, що ще більше ускладнило їхнє життя. Вони вирішили, що не хочуть продовжувати жити в таких умовах і вважали за краще піти разом.

Популярні новини зараз

Категорії чоловіків, яких можуть виключити з військового обліку: пояснення адвоката

Ще і не почали відпочивати: школярам доведеться сісти за парти вже через місяць і навчатись по суботах

Прийдуть до кожної квартири: в Україні стартували жорсткі перевірки від газовиків, можуть "відрізати"

Що потрібно знати при покупці курячих яєць: прості правила, щоб не злягти з отруєнням

Показати ще

Евтаназія легальна у Нідерландах з 2001 року. Закон дозволяє лікарям вводити смертельну дозу ліків пацієнтам за їх явним та щирим бажанням. Пара прийняла рішення до того, як стан Ельс погіршився настільки, що вона не змогла б самостійно прийняти рішення.

"Життя, яке ми прожили, ми старіємо. Ми думаємо, що його треба зупинити"

"Якщо ви приймаєте багато ліків, ви живете як зомбі," – пояснив Ян. "Враховуючи мій біль і хворобу Ельс, ми вирішили, що настав час зупинитися"

"Іншого рішення немає", – підтвердила Ельс.

Ельс / фото: BBC

Їхній син розповів, що день, коли він втратив обох батьків, був для нього "дивним". Він пам'ятає останню вечерю разом, у нього на очах виступили сльози. В останні півгодини лікарі прийшли та провели процедуру, яка пройшла швидко та безболісно.

3 червня лікарі ввели Яну та Ельс смертельні ліки, і вони разом померли у місцевому хоспісі.

Нагадаємо, визнаний "Найпотворнішим у світі" пікінес зміг врятувати 7 псів з українського фронту.

Раніше ми писали про те, що "Я б не хвилювалася, він скоро помре": медсестри знущалися з хворих і навіть колег

Крім того, Знай.ua повідомляв, і відомий шеф-кухар Гордон Рамзі потрапив у серйозну аварію: від смерті його врятувала лише одна річ