У світі, де попит на критично важливі метали для акумуляторів постійно зростає, вчені шукають нові, екологічно чисті методи їх видобутку. Група дослідників з престижного Оксфордського університету зробила сміливий крок у цьому напрямі, зосередивши свою увагу на сплячому вулкані, розташованому на мальовничому карибському острові Монтсеррат.

Цей проект ставить перед собою амбітну мету – розробити технологію видобутку металів безпосередньо з геофлюїдів, що поточні під вулканом. Про це повідомляє Interesting Engineering.

Трагедія на вулкані, скріншот: Youtube

Такий підхід може стати революційним у галузі видобутку корисних копалин, оскільки дозволить уникнути традиційних енергоємних методів видобутку металів із руд.

Геофлюїди - це унікальна рідина, що знаходиться під вулканами, що спляться. Вона багата на різні метали, які можна видобувати в рідкому стані. Це не лише спрощує процес видобутку, а й відкриває можливості отримання геотермальної енергії.

Популярні новини зараз

Прийдуть до кожної квартири: в Україні стартували жорсткі перевірки від газовиків, можуть "відрізати"

Що потрібно знати при покупці курячих яєць: прості правила, щоб не злягти з отруєнням

Українці з низьким доходом або "нулем" у гаманці отримають по 2 та 3 тисячі гривень

Українцям пояснили, навіщо світло вимикають уночі, коли всі сплять

Показати ще

Вулкан

Таким чином, ця технологія може одночасно вирішувати дві важливі проблеми: забезпечення необхідними металами і виробництво чистої енергії.

Дослідники з Оксфорда проводять ретельну роботу біля, роя ями навколо вулкана визначення точного розташування джерел георідин. Їхня мета – створити докладну карту підземних потоків, яка може стати основою для подальших досліджень не лише на Монтсерраті, а й на інших вулканічних об'єктах по всьому світу.

Нагадаємо, вчені винайшли комп'ютер, якому не потрібна електрика: ідеально для українців, але є нюанс

Як повідомляв "Знай.ua", що потрібно вимкнути з розеток, щоб не платити божевільні гроші за світло

Знай.ua писав, в Україні більше не вимикатимуть світло в деяких регіонах