Нове дослідження вчених з Університету Колорадо виявило, що стародавні ретровіруси, які залишилися в людській ДНК, можуть бути не просто генетичним "сміттям". Ці ендогенні ретровіруси (ERV), які передаються з покоління в покоління, виявилися здатними активуватися в ракових клітинах, впливаючи на розвиток хвороби.
Зокрема, було виявлено високу активність родини ERV, відомої як LTR10, яка бере участь у регуляції генів, що стимулюють ріст пухлин. Коли ці гени були деактивовані в дослідженнях на клітинах колоректального раку, знижувалася активність ракових генів, таких як XRCC4, що робило лікування більш ефективним.

Ракові клітини: скрін з відео

Вчені також виявили, що LTR10 може контролювати до 70 генів, пов'язаних із раком. Хоча вони не змогли підтвердити безпосередню роль цих генів у певних видах раку, їхні дослідження вказують на те, що зомбі-віруси можуть змінювати експресію генів у пухлинах. Вони рекомендують продовжити дослідження, щоб краще зрозуміти цей взаємозв'язок.

Вилікував себе від раку, фото: X (Twitter)

Крім того, ERV можуть мати вплив на імунну систему людини, іноді навіть захищаючи від інших вірусів. Дослідження взаємодії між стародавньою вірусною ДНК і нашою імунною системою може пролити світло на еволюційну біологію і дати нові можливості для терапії серйозних захворювань.

Нагадаємо, дешева крупа виявилася ключем до довголіття: уповільнить процес старіння та захистить серце

Популярні новини зараз

Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах

Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії

ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів

Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку

Показати ще

Раніше ми писали про те, що чи зможе ожиріння допомогти людині уникнути мобілізації

Вам буде цікаво дізнатися набрав майже 10 кілограмів за 24 години: чоловік з'їв 41 003 калорії протягом дня