Британські науковці з Оксфорда та Лестера виявили нові тривожні наслідки COVID-19. З'ясувалося, що навіть через два-три роки після одужання від вірусу багато людей стикаються з серйозними когнітивними та психічними проблемами.

У тих, хто перехворів, спостерігається зниження рівня інтелекту та погіршення пам'яті, депресія, тривога, хронічна втома – і ці симптоми, на жаль, лише поглиблюються з часом.

Результати дослідження показали, що учасники, які перенесли COVID-19, значно гірше проходили когнітивні тести, втрачаючи в середньому до 10 балів IQ. Крім того, чверть опитаних скаржилися на вкрай важку втому, проблеми з пам’яттю та інші розлади, що впливали на їхню працездатність. Для багатьох це навіть призвело до зміни професії.

Пам'ять

Це дослідження, яке базується на даних перших госпіталізованих під час пандемії, підкреслює серйозність довготривалих наслідків COVID-19. За словами дослідників, розуміння цих проблем є критично важливим для розробки нових методів лікування та профілактики.

Популярні новини зараз

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

Хоча нинішні результати стосуються переважно тих, хто переніс важку форму хвороби, це попередження для всіх – ковід може залишити слід у нашій пам’яті та мисленні навіть через роки після одужання.

Нагадаємо, Фото з випускного альбому розповість, як довго ви проживете — вчені виявили несподіваний взаємозв’язок

Раніше ми розповідали, що Хірурги дістали величезного вугра з 31-річного "пустуна": хлопець хотів гострих відчуттів

Також, Померлих заморожуватимуть і "воскрешатимуть" через 100 років: новою ініціативою скористалося вже 6 осіб