Кошмари – це не просто неприємні сни, які зникають разом із пробудженням. Вони можуть бути серйозною проблемою, здатною порушити ваш спокійний нічний відпочинок, а в деяких випадках – вплинути на загальний стан здоров'я. Але чи замислювалися ви коли-небудь, що на нічні жахи можуть впливати не лише переглянуті фільми жахів чи стреси на роботі?

Науковці з Університету штату Орегон та інших дослідницьких установ виявили зв’язок між самотністю та частотою і інтенсивністю нічних кошмарів. Дослідження, результати якого були опубліковані в журналі Journal of Psychology, показало, що самотність не тільки робить людину більш вразливою до стресу, але й значно погіршує якість сну.

Нічні кошмари, фото: Версия Инфо

Самотність стає все більш поширеною проблемою в сучасному суспільстві. Пандемія COVID-19 лише посилила цю тенденцію, змусивши багатьох людей залишатися ізольованими на тривалий час. Але виявляється, що ця ізоляція може мати довготривалі наслідки, впливаючи на здоров'я більш серйозно, ніж ми могли б уявити.

Дослідження, у якому взяли участь понад 1600 дорослих людей, показало, що самотність прямо пов’язана з порушеннями сну, зокрема з нічними жахами. Цікаво, що вчені не виявили прямого причинно-наслідкового зв’язку, але натомість вказали на наявність чіткої кореляції. Це означає, що самотність може створювати умови, за яких люди частіше стикаються з кошмарами.

Популярні новини зараз

Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів

ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах

Показати ще

Колін Хесс, провідний науковець дослідження, зазначає, що стрес є одним із ключових факторів, що пов'язують самотність і нічні жахи. Люди, які відчувають себе ізольованими, частіше перебувають у стані підвищеної тривожності, що може призводити до проблем зі сном.

Цікаво, що дослідження також підтвердило еволюційну теорію самотності. Вона говорить про те, що соціальні зв’язки є такими ж важливими для виживання людини, як і їжа. Коли ці потреби не задовольняються, самотність може призвести до погіршення фізичного і психічного здоров'я.

Самотність не просто робить наше життя менш приємним. Вона підвищує ризик серцево-судинних захворювань на 29% і збільшує ймовірність передчасної смерті на цілих 60%. Ці дані шокують і змушують задуматися про важливість соціальних зв'язків у нашому житті.

Нагадаємо, Райський острів у Тихому океані шукає нових мешканців — дадуть гроші на переїзд і допоможуть з житлом

Раніше ми розповідали, що Один складно, а два боляче: чоловік, який має кілька статевих органів, розповів, як справляється у спальні

Також, Погано читав правила: підписка на стрімінговий сервіс завадила американцю подати до суду після загибелі дружини