Сьогодні, 9 березня 2021 року, відзначається 207 День народження українського поета, прозаїка, мислителя, громадського діяча і живописця Тараса Григоровича Шевченка.

Його важке життя, фактично безпритульна після смерті матері Катерини, несла в собі мало світла. Адже спочатку йому довелося прислужувати у дячка-вчителя, після цього у малярів. Якийсь час Тарас Шевченко пас овець і служив у місцевого священика. У 1829 році він потрапив на служіння поміщику Енгельгардту, вивчившись до цього грамоті і познайомившись у малярів з елементарними прийомами малювання.

Тарас Шевченко, фото муралу

Зокрема збірка "Кобзар" відіграє центральну роль у літературній спадщині Шевченка, вважаючись основою сучасної української літератури. І незважаючи на те, що перід з 1840 по 1846 був кращим у житті поета - адже в цей час розцвіло його поетичне обдарування - 30 травня 1847 року 33-річного Тараса призивають на військову службу із забороною писати і малювати.

На офіційному акаунті телепередачі "Сніданок" у соціальній мережі Instagram в українців вирішили поцікавитися, який вірш Кобзаря їх улюблений.

Популярні новини зараз

У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція

Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку

Показати ще

"Заповіт і Садок вишневий коло хати", "Заповіт", "Якби ви знали паничі...", "Причинна", "Заповіт", "Сон", "Мені 13 минало", "Причинна, Катерина, Наймичка.... Шевченко це дух українського народу!!!", "Всі вірші знаменитого Кобзаря повинні бути в пошані і заслуговують окремого захоплення", "I мертвим і живим...", - написали користувачі в коментарях.

Тарас Григорович Шевченко помер 26 Лютого (10 березня) 1861 року від водянки, яка була викликана, на думку історика Костомарова, "непомірним вживанням гарячих напоїв".

Нагадаємо, у Франківську обезголовили Шевченка

Як повідомляв "Знай.ua", в музеї Київських духовних шкіл відкрилася виставка до 150-річчя від дня народження Лесі Українки

Знай.ua писав, Китайська зірка заспівав українську пісню без акценту: "Двічі в одну річку не ввійдеш"