Експерт з питань енергетики, директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський у програмі «Что дальше» на каналі «Знай24» заявив, що Кабінет міністрів повинен забезпечити рівень доходу, що відповідає рівню тарифів.

«Нам просто нав'язують ідеологію, що якщо ринкова – значить, не може бути не дорога, підйомна. Ми з вами говоримо про підйомну ціну. Якщо уряд не в змозі забезпечити рівень доходу, що відповідає рівню тарифів, значить уряд повинен щось робити з рівнем тарифів, змінювати правила на ринках», - говорить експерт.

Він зазначає, що українці платять 40% своєї зарплати за комунальні послуги.

«Це непрямий податок. Оскільки держава не може залізти безпосередньо до вас у кишеню, якщо ви, припустимо, перебуваєте в тіньовому секторі і витягнути ці гроші у вигляді податків, вона витягує у вас через ПДВ, через тарифи, коли ви ці гроші витрачаєте десь всередині. Ви змушені, вас примушують оплачувати комунальні послуги. Але борги від цього менше не стають», - стверджує Землянський.

Експерт підкреслює, що в кінці січня 2021 року борг склав 81 мільярд, і це антирекорд за весь час незалежності України.

Популярні новини зараз

Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

«Модель ринку, яка сформована, як газового, так і енергетичного передбачає наростання боргів. Тобто вона спекулятивна. І та, і інша. Вони спекулятивні по суті своїй. Тобто вони не соціоцентрічні. Вони не спрямовані в інтересах споживача. Вони спрямовані в інтересах конкретних фінансово-промислових груп або держави для непрямого оподаткування громадян. Інших цілей вони не переслідують. І всі ці розмови про стратегію і перспективи, енергетичні переходи... Ні про що. Тому що якби ми з вами говорили, скажімо, про подальший розвиток української енергетики – ми б з вами говорили про розвиток української промисловості, з цього б починали. Про це мова не йде, значить і жодного розвитку у енергетики на сьогоднішній день немає», - підсумував він.

Нагадаємо, Знай.uа повідомляв, що в Україні зростає інфляція, експерти б'ють на сполох.

Також Знай.uа повідомляв, що в Україні продовжують дорожчати продукти.