Вчені з Квінслендського університету в Австралії вирішили з'ясувати, чи правда, що кошатники божеволіють частіше, ніж люди, які не тримають вдома цих вихованців? Для власників пухнастих котиків є погані новини. Результати дослідження виявилися буквально шокуючими.

Вчені більше не сумніваються: ті, хто заводять кішку, наражають себе на справжню небезпеку, оскільки є частка ймовірності отримати разом з пухнастим хвостиком ще й серйозний діагноз. Про це пише DailyMail.

Причому в зоні ризику насамперед не люди середнього чи старшого віку. Ризикують більше за інших ті любителі кішок, кому ще не виповнилося 25 років. У них ймовірність розвитку шизофренії зростає вдвічі!

Котик. Фото Freepik

Але як пов'язані вихованці і цей серйозний психічний розлад? Експерти схильні вважати, що зв'язок викликаний паразитом, який живе в організмах наших братів менших — Toxoplasma gondii (він же T. gondii).

Популярні новини зараз

Вже ніхто не сховається: військовозобов’язаних внесуть до єдиного реєстру – ТЦК дізнається про все

Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу

На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців

Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган

Показати ще

Укус кішки, яка має такий паразит, може стати фатальним для людини. T. gondii "пробирається" в нервову систему та змінює особистість, «граючи» з нейротрансмітерами. Результат: психотичні симптоми, психічні розлади. Так, шизофренія.

Вчені уточнюють: побоюватися треба саме укусу. Можна прожити з кішкою пліч-о-пліч роками, і нічого не станеться. Але якщо заражена T. gondii особина раптом вчепиться у вас зубами – погано.

Це підтверджує опитувальник, який охопив близько 350 студентів. Автори цього дослідження вирахували, що високі показники за шкалою шизотипії належать групі «піддослідних», кого колись кусали коти.

Котик. Фото Freepik

Довідка: шизофренія - хронічний і тяжкий психічний розлад, що впливає на думки, почуття та поведінку хворого. Пацієнти втрачають зв'язок із реальністю.

Порятунок

Щоб унеможливити зараження від власного кота, потрібно виконувати елементарні правила. Перше та найголовніше: стежити за гігієною. Тобто міняти пушистику лоток. І не просто міняти, а й ретельно мити. Зі спеціальними дезінфікуючими засобами. Але робити це має член сім'ї, чий імунітет не ослаблений. Інакше підхопити інфекцію можна і не чекаючи укусу.

Самого кота потрібно водити на прийом до ветеринара регулярно. Особливо якщо кіт самостійно гуляє на вулиці. У такому разі він також може заразитися, наприклад, з'ївши дику мишу. А гризуни, як відомо, перші переносники всілякої зарази.

Нагадаємо, коти та самотність: на скільки можна залишати улюбленця самого будинку без шкоди для нього.

Раніше повідомлялося, давитесь самі цією ковбасою: 10 продуктів, які котикам краще не давати.

Також, не тільки грошове дерево: які кімнатні рослини безпечні для собачок та кішечок.