Щороку 4 лютого віруючі православної церкви вшановують пам'ять преподобного Миколи, ігумена Студійського.

Також у народі святого прозвали Миколою Студеним, оскільки цей день завжди вважався найхолоднішим у лютому.

Микола жив у ІХ столітті. З дитинства він проживав у Константинополі з рідним дядьком, ченцем Студійського монастиря. Після закінчення монастирського училища юнак прийняв постриг, а за кілька років отримав священний сан.

Микола Студійський

За часів гонінь християн у 813-820 роках преподобний Миколай часто брали під арешт, знущалися і били. Після приходу до влади матері майбутнього царя Феодора Миколу випустили із в'язниці.

Популярні новини зараз

Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Показати ще

Тоді він повернувся до Студійського монастиря і став його настоятелем. Однак у 856 році новий правитель Варда знову почав гоніння. Тому Микола був змушений поневірятися сім років. Потім його знову ув'язнили. Після зміни влади у 866 році Микола знову зайняв свою посаду в монастирі.

За відкрите сповідання християнської віри та самовідданість Господь нагородив преподобного даром зцілення. У 868 році святий помер, але його мощі продовжували зцілювати хворих та немічних.

На Київщині цей день часто називали Вовчий сват. Люди вірили, що в цей час у лісах у розпалі звірячі весілля. Вважалося, що "про звірячі стежки в лісі знає тільки Микола Студений" . І тільки йому було відомо, де знаходиться лігво вовчиць, і як пускаються в танець лисиці.

Святому Миколаю моляться за зцілення від хвороб, читають молитви та змови від зустрічі з диким звіром.

Студеним Миколу прозвали невипадково. Рідкий рік на Русі в цей день не було морозів. З цього приводу залишилися приказки: "Студений день - знову шубу одягни"; "На Студеного Миколу снігу навалить гору" . Крім того, на Миколу спостерігали дерева. Якщо довгі ялинові гілки згинаються до землі, то незабаром буде хуртовина. А якщо листяний ліс чорніє — можна чекати відлиги.

4 лютого жінки намагалися переробити всю домашню роботу. Вони прибирали в хліві, доглядали тварин, читали над худобою спеціальні охоронні молитви, щоб уберегти їх від звірів, що заблукали з лісу, траплялося досить часто. Також 4 лютого знахарі замовляли вітер, робили відвороти та привороти, лікували хвороби підшлункової залози та шлунка.

Замовляння на удачу, фото: Телеграм / Знахар. Народна мудрість

Що сьогодні не можна робити:

  • бажати зла, заздрити;
  • відмовляти у допомозі;
  • кривдити тварин;
  • ледарити.

За народними прикметами на Миколу Студеного не радять ходити в ліс - у цей час починаються так звані "звірячі весілля", тому є можливість зустріти диких звірів. Не слід також вирушати в далеку дорогу - вона буде невдалою і стригтися.

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про дві молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.