У понеділок, 12 лютого, віруючі православної церкви відзначають день пам'яті митрополита Алексія – державного діяча та дипломата 14 століття.

У церковних текстах він називається митрополитом чудотворцем. У народі свято прозвали Олексій Рибний, оскільки у цей день починає танути сніг та добре ловиться риба.

Олексій Рибний 12 лютого: традиції та обряди

На Олексія Рибного існувала традиція виносити на мороз посівне насіння. Вважається, що після цього більше зерен дадуть сходи під час посадки. Головне, не забути їх прибрати потім у тепле місце, інакше вони можуть померзнути.

Популярні новини зараз

Стосується всіх споживачів: "Київводоканал" дав час до 30 квітня

"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Показати ще

Також наші предки чинили і з натуральною пряжею, при цьому примовляючи: "Морозиш пряжу після Власія (його день відзначався напередодні) - будеш з грошима на масницю" . Після того як вона побуде якийсь час на холоді, нитка стає набагато рівнішою і не так "кучерявиться", а речі з такої нитки дуже довго служать.

Відповідно, цього дня готували смачні рибні страви. Головним із них були розстібання. Їхня назва походить від слова "розтягувати".

Розтягаї, скріншот з відео

Що не можна робити 12 лютого

Серед заборон, що сьогодні не можна робити – лаятися, заздрити, пліткувати, відмовляти у допомозі, ображати будь-кого.

За народними прикметами не варто відважувати гостей, але запрошувати їх потрібно до прибраного будинку. Також не слід носити рваний одяг – можна повернути минулі образи та неприємності. Наші пращури помітили, якщо у цей день спекотно, то зима буде холодною.

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім , а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про дві молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.