У народі святкують Касьянов день, який відзначають лише якщо рік високосний . У православ'ї прийнято почитати Іоанна Кассіана, звідки й з'явилася назва свята у народному календарі.

Також Касьяну придумали багато прізвиськ, як дню: Скупий, Немилостивий, Заздрісний, високос.

Свята 13 березня, фото: pixabay

Існує безліч різних легенд про те, яким поганим є Касьян. Його вважали скупим, злопам'ятним, ніби він приносить людям нещастя і згортає голови курчатам. Часто пов'язували його з різними хворобами очей і вважали, куди він цього дня подивиться, там і буде смерть. Ще вірили, що йому підвладні усі вітри.

Є прикмета, що у цей день зазвичай стає тепло, тому часто для наших пращурів це був час, щоб починати сіяти. Найчастіше цього дня співали пісні та закликали весну, всіляко веселилися та жартували. Випікайте з|із| тесту печиво жайворонків або просто подібні пиріжки. Вони символізують весну. Раніше за традиціями ними пригощали діток, а вони давали замість паперового жайворонка.

Популярні новини зараз

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Рахунки за світло стануть меншими: хто зі споживачів зможе віддавати скромніші суми

Нарахували 25 000 гривень пенсії, а платять копійки: чому деякі пенсіонери отримують менше, ніж їм належить

2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію

Показати ще

Свята 13 березня, фото: pixabay

Сьогодні вже варто висаджувати розсаду капусти, тоді вона не постраждає від морозів та холодів, які ще збираються повернутись. Вагітним потрібно на світанку вийти на гору і показати живіт без одягу сонцю, що сходить. Потім тричі хрестяться і йдуть. Коли йдіть, тричі огляньтеся. Так малюк буде міцним та здоровим.

Якщо ж хочете цього року вийти заміж, то вийдіть на галявину, щоб відчувати силу вітру і попросіть, щоб він насвистів хлопцеві, що час свататися до вас. Під час цього покрутіть навколо себе, щоб вітер побачив вашу красу з усіх боків. Вітру ще потрібний подарунок – зніміть стрічку з коси та відпустіть її.

Наречена, скріншот: YouTube

Що не можна робити 28 лютого

Серед заборон, що сьогодні не можна робити – голосно розмовляти, сваритися, відмовляти у допомозі.

По народним прикметам у цей день не варто підмітати і мити підлогу, щоб не виганяти щастя та здоров'я за поріг. За старих часів намагалися не виходити ввечері з дому без зайвої потреби - день вважався непростим і невдалим.

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.