Нещодавно вчені зробили відкриття, яке може повністю змінити наші уявлення про жіночу репродуктивну систему і навіть потрапити до майбутніх підручників з анатомії.

Йдеться про виявлення структури під назвою "rete ovarii" – крихітної, але надзвичайно важливої ​​частини яєчників. Дивним чином ця анатомічна деталь десятиліттями залишалася поза увагою дослідників і не згадувалася в сучасній науковій літературі, наче її просто не існувало. Однак група вчених з Університету Дьюка, зокрема клітинний біолог Ділара Анбарчі, вирішили наново поглянути на rete ovarii, використовуючи новітні методики для її вивчення на мишах. Про це повідомляє ScienceAlert.

Вагітна жінка / фото: Freepik

І результати виявилися приголомшливими. Виявляється, ця маленька структура може відігравати ключову роль у регулюванні овуляції та контролі за виробництвом яйцеклітин у жіночому організмі. Таким чином, вона не є "безфункціональним пережитком", як її раніше вважали.

Дослідники спостерігали, як rete ovarii, заповнена спеціальним барвником, взаємодіє з яєчниками, виділяючи певні білки. При цьому з'ясувалося, що він добре пов'язаний із навколишніми кровоносними судинами та нейронами. Це наштовхує на думку, що rete ovarii може відігравати важливу роль у гормональній сигналізації організму, а також діяти як своєрідний "орган почуттів", роблячи яєчник більш чутливим до змін у зовнішньому середовищі – наприклад, у раціоні харчування жінки.

Популярні новини зараз

У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня

Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші

Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення

Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя

Показати ще

Вагітність американки з двома матками. Фото: скрін

Відкриття команди Університету Дьюка має величезне значення для нашого розуміння жіночого репродуктивного здоров'я. Воно відкриває нові можливості для розробки стратегій контролю над репродуктивними процесами – можливо навіть для штучного продовження репродуктивного періоду в житті жінки. Все це може допомогти мільйонам жінок по всьому світу.

Зараз заплановано продовжити вивчення rete ovarii та його реакцій на різні фізіологічні сигнали – зміни гормонального фону, особливості харчування тощо.

Нагадаємо, людина поралася на городі і знайшла стародавнє місто: воювали ще за Мідаса і перемогли його

Як повідомляв "Знай.ua", алергія, ниркова недостатність і навіть рак: вчені виявили в чорнилі для татуювань небезпечні речовини

Знай.ua писав, дитинство в епоху гаджетів: вчені з'ясували зв'язок між користуванням смартфоном в ранньому віці і психічними розладами