У пошуках шляхів до омолодження та продовження життя люди часто звертаються до найнесподіваніших методів. Одним із таких незвичайних експериментів стала смілива спроба Джозефа Дітурі, колишнього дайвера МВФ, який вирішив провести 100 днів на дні Атлантичного океану в умовах підвищеного тиску .

1 березня 2023 року Дітурі поринув на глибину близько 9 метрів, де мав перебувати протягом наступних трьох місяців. Його мета полягала в тому, щоб досліджувати вплив гіпербаричного середовища на організм людини та можливість уповільнення процесів старіння на клітинному рівні. Про це повідомляє Daily Mail.

Дно Тихого океану

Коли в червні минулого року експеримент було завершено, результати виявилися вражаючими. Аналізи крові Дітурі показали зниження всіх маркерів запалення в організмі на 50%, у той же час кількість стовбурових клітин зросла в 17 разів у порівнянні з показниками на початок експерименту.

Але найбільш приголомшливим виявилося подовження теломер - структур на кінцях хромосом, які, як припускають, пов'язані з подовженням життя.

Популярні новини зараз

Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку

Цибуля тепер – у подарунок: українські фермери масово позбавляються овочу

Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Показати ще

У ході експерименту вік Дітурі становив 56 років, проте його зовнішній біологічний вік оцінювався у 44 роки. Однак, піднявшись із глибин океану після 100 днів перебування в гіпербаричному середовищі, його біологічний вік неймовірним чином "омолдів" до 34 років.

Крім продовження теломерів, дослідник також повідомив про покращення когнітивних здібностей під час свого перебування під водою. Передбачається, що ця зміна біологічного віку пов'язана саме з життям в умовах високого тиску або гіпербаричного середовища.

Користь гіпербаричної терапії відома вже давно, однак у багатьох випадках її шанувальники більше покладалися на неофіційні дані, ніж високоякісні клінічні випробування. Наукове співтовариство визнає, що гіпербарична терапія сприяє загоєнню ран та зниженню маркерів запалення, але наполягає на необхідності додаткових досліджень для вивчення цього ефекту.

Нагадаємо, спостерігав за сардинами, а опинився у пащі хижака: 51-річний чоловік врятувався після "заглоту" кита

Як повідомляв "Знай.uа", чорнобильські чудо-хробаки допоможуть побороти рак

Знай.ua писав, любитель недосмаженого бекону обзавівся черв'яками в мозку: диво врятувало життя