У церковному календарі це день вшанування пам'яті мучениці Матрони Солунської (Фессалонікійської).

Інші назви свята: "Матрона", "Напіврепиця", "Настовиця", "Пістовиці". Настовицею чи Настовницею день прозвали через наст – тверду кірку на снігу, що часто з'являється після відлиги. Так само величали чибіса, який повертається у цей період із теплих країн.

Цього дня ввечері слід розвести багаття, викинути туди все непотрібне, всі залишки, то ви кидаєте в нього всі негаразди та хвороби. Якщо щось болить, це місце потрібно обтерти старою ганчірочкою, а потім і спалити у вогні.

Популярні новини зараз

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Показати ще

27 березня - у день Мотрони - учительки проводили різні обряди та ритуали на залучення удачі, щастя, кохання та добрих новин, читаючи спеціальні змови.

У будинку треба витерти обов'язково пил, помити підлогу, при цьому додати у воду трав'яний відвар, це вбереже вас і вашу оселю від нечисті, негараздів і хвороб. З дому потрібно винести усі старі речі. Якщо якийсь одяг чи речі вам не потрібні, а спалювати їх шкода, то просто виставте їх, щоб будь-хто міг забрати, або віддайте у відповідні центри.

Жінкам треба піти до храму і помолитися святій Матроні, щоби все в господарстві було добре, а працювати було легше. Перед її іконою слід поставити свічкою.

Церква, фото з вільних джерел

Традиційно, в день Мотрони-настовиці перебирали запаси ріпи. Зі зіпсованої, якщо ще щось можна було використати, готували різні страви, інакше викидали. Добру відкладали для посіву. Заодно сортували інші коренеплоди.

Є повір'я, що якщо ви хочете виростити хорошу ріпу, то потрібно спочатку добре купуватися, одягнути чистий одяг, а сіяти його з розпущеним волоссям. Це дуже важливе правило. Адже ріпу можна смажити, як картоплю, варити, їсти сиру, парити, готувати оладки, додавати в каші.

Що не можна робити 27 березня

Не викидайте залишки хліба та їжі у відро для сміття, а згодуйте птахам і бездомним тваринам.

Не варто цього дня сваритись, сперечатися з близькими, ображати їх. Усі конфлікти матимуть дуже серйозні конфлікти.

Не можна лякати та ображати птахів, а також різати на м'ясо свійську птицю.

По можливості не користуйтеся ножами, ножицями, сокирою, косою та іншими гострими предметами – підвищується ризик порізів та ран.

Нагадаємо. що залишилося кілька днів: 2 найважливіші молитви у Великий піст.

Раніше ми повідомляли про Великий піст-2024: як правильно харчуватися, приклади страв та навіщо взагалі постувати.