Вчені з Йельської медичної школи та Університету Каліфорнії в США дійшли до проривних висновків стосовно впливу вагітності на біологічне старіння жінок.

За їхніми дослідженнями, попри значний фізіологічний стрес, який супроводжує вагітність, цей період може сприяти омолодженню організму матері.

Спеціалісти з гінекології, акушерства, репродуктології та педіатрії використовували епігенетичні годинники, які є набором маркерів ДНК, для оцінки біологічного віку жінок під час вагітності та після пологів. Результати цього дослідження були опубліковані в журналі Cell Metabolism.

Передчасні пологи, скріншот: Youtube

Раніше вважалося, що вагітність, як натуральний тест на міцність для жіночого організму, може виявити приховані проблеми та сприяти прискоренню біологічного старіння.

Популярні новини зараз

Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Показати ще

Така гіпотеза була підтверджена дослідженнями на мишах у 2023 році та заснована на аналізі епігенетичних часів, які дозволяють визначити біологічний вік тканини або органу. Біологічний вік вважається найкращим показником ризику розвитку здоров'я, зокрема серцево-судинних захворювань та деменції.

Американські дослідники взяли на себе завдання розширити ці висновки, проаналізувавши зразки крові від 119 жінок на ранніх, середніх та пізніх термінах вагітності, а також зразки від 68 учасниць приблизно через три місяці після народження дитини. Використовуючи ці дані, вчені оцінили швидкість біологічного старіння на основі основних компонентів епігенетичних годинників.

Вагітна жінка / фото: Freepik

Далі, використовуючи загальні адитивні моделі, вони перевірили, чи пов'язаний термін вагітності з прискореним біологічним старінням і чи відбувається зворотний процес після народження дитини.

У дослідженні також враховувалися вік матері, національність, рівень освіти, дохід сім'ї, індекс маси тіла до зачаття.

Також хочемо нагадати, кому з українок не потрібно платити в лікарні.

Українки можуть самостійно обирати пологовий будинок. При цьому це абсолютно безкоштовно. Плата не стягується і за рішення, коли на пологах буде присутній хтось з рідних.

Безкоштовні медичні послуги при пологах

  • проведення кесаревого розтину (ургентного або планового)
  • моніторинг стану породіллі та плода
  • медична допомога при пологах з бригадою акушерів
  • аналізи 24/7
  • вакцинація немовля
  • зниження відчуття болю — анальгетики, епідуральна або спінальна аналгезія та інші методи
  • харчування, тощо.