Людство вже зараз стикається з катастрофічними наслідками глобальної кліматичної кризи, і ситуація, на жаль, може лише погіршуватись у найближчому майбутньому.

Згідно з висновками вчених, 2024 рік встановить нові температурні рекорди і стане найспекотнішим в історії спостережень за кліматом. Разом із безпрецедентними температурними показниками Землю загрожують охопити рекордні хвилі тепла та посух. Особливо драматичні наслідки очікують на Австралію, де посухи можуть завдати величезних збитків сільському господарству, водним ресурсам та екології... про це повідомляє Science Alert.

Скрін, відео YouTube засуха

Вчені зазначають, що через глобальне потепління ризик виникнення так званих "мегапосух" тривалістю 20 років і більше у цьому регіоні тільки зростатиме. Для розуміння масштабів небезпеки дослідники звернулися до аналізу кліматичних даних протягом останніх 1150 років.

Результати їхньої роботи свідчать, що природна мінливість опадів в Австралії вже довгий час здатна призводити до надзвичайно тривалих посух. Однак вплив людської діяльності на клімат планети ще більше посилює цю загрозу, роблячи майбутні посухи ще більш тривалими та масштабними.

Популярні новини зараз

Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

Засуха, фото: скріншот з відео

Особливу увагу дослідники приділили вивченню басейну річки Муррей-Дарлінг на південному сході країни, найбільшій річковій системі Австралії. Комп'ютерне моделювання показало, що у ХХ столітті посухи у цьому регіоні були тривалішими порівняно з доіндустріальним періодом. Це прямо відповідає тенденціям зменшення кількості опадів, що спрогнозовані через зміни клімату.

Нагадаємо, аномальна квітнева спека – лише початок: про що попереджають синоптики

Як повідомляв "Знай.uа", прогноз погоди викликає тремтіння: Україну знову накриє "Дюна" та ще з радіацією

Знай.ua писав, Україну накриє магнітна буря: коли сонячний вітер досягне Землі