Група вчених виявила на південному сході Франції поховання, датоване приблизно 4250-3500 роками до нашої ери. Встановлено, що це був древній жертовник, пов'язаний із землеробським культом.

У гробниці знайдено безліч артефактів: зерносховища, зламані жорен, кераміка, кістки тварин. Проте найстрашнішою знахідкою стали людські останки у неприродних позах.

Кістки належали трьом жінкам, дві з яких прийняли насильницьку смерть. Один із скелетів лежав на боці, злегка зігнувши коліна. Двоє інших були зігнуті неприродним чином та привалені камінням. У однієї з жінок на черепі було вставлено шматок точильного каменю, а іншу, судячи з усього, поховали живцем.

Дивне розташування кісток свідчило про ритуальне вбивство в ім'я родючості, широко поширене серед перших фермерів Європи. Жертв клали на живіт, обв'язували мотузкою кісточки та шию, через що людина повільно вмирала від задушення під вагою ніг. Ймовірно, жертви ще були живі в той момент, коли їх ховали. Використання важких уламків шліфувального каменю для фіксації мотузок говорить про боротьбу за життя навіть в останні хвилини.

Інкапретаменто. Фото: Science Advances

Популярні новини зараз

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

"Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

Ця форма людського жертвопринесення, вочевидь, була широко поширеним та стійким ритуалом у неолітичній Європі. Дослідження, очолюване біологічним антропологом Еріком Крубезі з Університету Поля Сабатьє та судово-медичним патологоанатомом Бертраном Людесом, виявило понад дюжину випадків застосування цього методу, датованих періодом між 5400 і 4800 рр. до нашої ери. Результати, опубліковані в журналі Science Advances, дають похмуре уявлення про давні практики жертвоприношень, пов'язаних із сільськогосподарськими ритуалами.

Гробниця. Фото: Science Advances

Раніше ми розповідали, що: Африканці крадуть людські кістки з гробниць, щоб "спіймати кайф" від нового наркотику: у країні оголосили епідемію

Нагадаємо: Вони ще й літають: місцеві знайшли лякаючі рештки динозаврів, які перевернуть свідомість