Групі дослідників із Великобританії вдалося виявити численні свідчення хвороби Педжета у кістках людей, які жили на північному заході Британії у XII-XVI століттях нашої ери.

Як вважають фахівці, їхнє відкриття дозволить пролити світло на причини появи загадкової хвороби. Подробиці опублікували у статті на порталі PNAS.

останки

Цього разу археологи знайшли свідчення хвороби Педжета у кістках людей, які мешкали біля середньовічного абатства Нортон у Чеширі. Саме тут, на місці середньовічного цвинтаря, вчені розпочали масштабні розкопки.

Експерти зазначили, що хвороба найпоширеніша серед людей британського походження, особливо в районі навколо монастиря Нортон. Раніше свідчення натякали, що хвороба, можливо, саме там і виникла.

Популярні новини зараз

Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію

Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Показати ще

Вчені виявили ознаки хвороби у 16% із 130 знайдених скелетів, на даний момент у Британії цей показник становить 2%. Дослідники також з'ясували, що захворювання сильніше впливало на кістяк, ніж у наші дні.

Кістка, уражена хворобою Педжета

Хвороба явно була більш смертоносною, оскільки багато хворих помирали у віці до 35 років. З цих причин команда підозрює, що тодішня форма захворювання трохи відрізняється від тієї, що спостерігається у сучасних пацієнтів.

Вчені вважають, що їхня робота привела до розуміння історії хвороби Педжета, і що необхідні додаткові дослідження, щоб розвинути успіх. Дослідження було зосереджено вивчення історії хвороби.

Варто зазначити, що хвороба Педжета - це захворювання, при якому кістки ростуть і відновлюються не так, як їм належить. В результаті кісткова тканина стає пористою та неміцною і найменший механічний вплив з боку може призвести до переломів.

Археологи в Перу. Фото: YouTube

Причини розвитку хвороби досі залишаються загадкою для вчених та медиків, повне відновлення від неї на даний момент неможливе.

Як припускають фахівці, поява хвороби Педжета може бути зумовлена ​​генетичними чи екологічними факторами, але їхній вплив невідомий.

Нагадаємо, що потягли надгробок з цвинтаря вартістю 2 мільйони: поліція спіймала злодіїв-невдах і з'ясувала неймовірне.

Раніше ми повідомляли, що чоловік знайшов у полі скарб, який валявся там 500 років і все через лотерейний квиток.