У вівторок, 23 квітня, відзначається народне свято Єгорій Весняний, він же Юр'їв день. Для віруючих православної церкви це дата пам'яті праведника і великого мученика Георгія Побідоносця – одного з найшанованіших святих.

Ім'я Георгій не слов'янське, тому народ використовував його похідні – Єгорій та Юрій.

Єгорій Весняний 23 квітня: традиції свята

З цього дня розпочиналися активні польові роботи. На поля, засіяні раніше, віруючі виходили служити молебні, ниви окропляли святою водою.

Крім того, особливу силу мала так звана "юр'євська роса". Вона з'являлася рано вранці. В цей час треба було вийти на луг і покататися травою. Вважалося, що це додасть сил та здоров'я.

Популярні новини зараз

З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ

У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Показати ще

Якщо вигнати на світанку худобу на луг, це піде їй на користь. Так і казали: "На Юрія роса - не треба коням вівса" . При цьому юр'євські роси могли завдати шкоди домашнім тваринам. Якщо хтось хотів зла господарям, він міг зібрати росу, намочити в ній полотно, а потім накинути на худобу. У результаті корів зникало молоко, а телята втрачали зір.

Що не можна робити 23 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити – відмовляти у допомозі, веселитися, влаштовувати застілля та пиятики. Триває Великий піст 2024 - тим, хто постує, заборонені скоромні продукти, а дозволяється гаряча їжа без олії.

Згідно з народними прикметами, цього дня суворо забороняється підвищувати голос і сваритися - існує повір'я, що порушника може вбити блискавкою. Не варто багато працювати, більше часу варто приділити молитві.

Нагадаємо про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.