Французький вчений Мішель Сіффр увійшов до історії своїм новаторським експериментом 1962 року, метою якого було з'ясувати, як людина сприймає протягом часу в умовах повної ізоляції від зовнішнього світу.

Про цю захоплюючу історію розповідає видання LAD Bible.

Мішель Сіффр, скріншот: Youtube

У 23-річному віці Мішель вирішив провести два місяці на самоті на глибині 130 метрів під землею, в прірві Скарассона в Лігурійських Альпах. Відмовившись від годинника та інших засобів відліку часу, молодий дослідник розбив табір поруч із льодовиком, озброївшись лише ліхтариком.

Сіфра дуже цікавило, як відсутність зовнішніх орієнтирів, що нагадують про зміну дня та ночі, вплине на його біологічні ритми. Замість дотримання суспільно прийнятого жорсткого розкладання, він спав і їв виключно тоді, коли потребував цього, дотримуючись лише підказок власного організму.

Популярні новини зараз

В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

Задля наукових відкриттів нині 85-річний дослідник провів у повній ізоляції під землею 63 дні. Незважаючи на брак належного спорядження, низьку температуру, високу вологість та важкі умови проживання, Сіффр зберіг самовладання та зміг успішно завершити експеримент, хоч і з підвищеною чутливістю до денного світла після виходу з підземелля.

Мішель Сіффр, скріншот: Youtube

Головним відкриттям, зробленим під час випробування, стало усвідомлення того, що людське тіло має свій внутрішній годинник.

Вчений пояснив, що під час експерименту регулярно дзвонив своїй команді на поверхні, щоб вони змогли зафіксувати пульс та провести психологічні тести. Саме завдяки їм Сіффр зробив унікальне відкриття – суб'єктивне сприйняття часу у такій ізоляції сповільнювалося вдвічі порівняно із реальним перебігом подій.

Коли його команда повідомила, що настав час завершувати експеримент, Сіффр був у шоці, адже вважав, що у нього попереду ще цілий місяць життя під землею.

Нагадаємо, ми не одні: астрономи впритул підійшли до відкриття позаземного життя - чи варто боятися

Як повідомляв "Знай.ua", вчені знайшли в нашому організмі ще один орган - через нього постійно були проблеми

Знай.uа писав, жінка потрапила в ДТП, коли її синові було 4 роки, але побачила його знову в 31: "Вона кричала моє ім'я"