Чарльз Еслер – людина, яка провела понад півстоліття в лікарні, незважаючи на те, що вона не мала гострої медичної потреби. Його історія стала предметом уваги BBC Scotland та викликала хвилю емоцій.

З дитинства Чарльз зіткнувся з епілепсією та легкими порушеннями здатності до навчання, що призвело до того, що він уперше опинився у лікарні у 10 років. Він розповідає , що провів занадто багато часу у стінах медустанов, і його не влаштовує обмеженість волі.

Чарльз Еслер / фото: BBC

Його сестра Марго довго боролася за те, щоб Чарльз міг самостійно жити. І торік, у віці 62 років, він нарешті отримав ключі від власної квартири. Цей момент став символом довгої та важкої боротьби його сім'ї за незалежність Чарльза.

Популярні новини зараз

Хоч-не хоч, а в ТЦК йти все одно доведеться: українцям не залишили альтернативи

Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Показати ще

"Тепер я можу виходити з дому і піти в маленький паб біля дороги, щоб там пообідати. Мені подобається фіш-енд-чіпс. Це чудово. Раніше у мене ніколи не було свободи", – каже Чарльз.

Проте історія Чарльза – лише мала частина проблеми, що існує у Шотландії. Дослідження виявило, що сотні людей із розладами навчання досі перебувають у шотландських лікарнях або живуть далеко від родини.

Чарльз Еслер / фото: BBC

Фрейзер Малкольм, наприклад, живе у лікарні вже понад три роки, незважаючи на те, що він готовий до переїзду. Його батьки стверджують, що їхнє прохання про допомогу стало їхньою найбільшою помилкою, і що стан Фрейзера погіршився після перебування у лікарні.

Такі історії, як у Чарльза та Фрейзера, свідчать про необхідність перегляду підходу до догляду за людьми із розладами навчання у Шотландії.

Влада обіцяє переселити більшість із них у власні будинки до 2024 року, але нові дані свідчать про те, що кількість людей, які залишилися в лікарнях, швидше збільшується, ніж зменшується.

Доктор Сем Сміт з організації C-Change Scotland каже, що закриття лікарень тривалого перебування 20 років тому було зроблено з вірою в те, що люди можуть жити повноцінним життям у суспільстві за належної підтримки.

Уряд Шотландії виділив кошти на допомогу таким людям, але на практиці багато залишається невиконаним.

Знай.ua також розповідав, жінка прийшла до лікарні на обстеження, але її "обрадували" тим, що вона для них померла: "Як..."