Дослідження вчених з Університету Масарика у Чехії розкрили цікавий факт: кліщі мають власні вподобання щодо груп крові людей.

Було проведено 100 тестів, які показали, що кліщі виявляють певну симпатію до людей з групою крові А (II), що становить 36% випадків. У той час, група B (III) виявилася найменш привабливою для цих паразитів - лише 15% випадків.

Кліщ, фото pixabay

Хоча люди з групою крові 0 (I) або AB (IV) також можуть стати жертвами кліщів, дослідження показали, що вони не є головною ціллю для атак цих комах.

Вчені провели експеримент на річці Руда біля Брно, зібравши звичайних кліщів, які зустрічаються по всій Європі, та надали їм доступ до зразків крові з чотирьох різних груп, зібраних у добровольців.

Популярні новини зараз

Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав

Додаткова підтримка пенсіонерів: нова виплата 944 грн на місяць

ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Показати ще

«Ці результати можуть допомогти зменшити ризик укусу цих павукоподібних. Люди з 3-ю групою крові повинні прикласти додаткові зусилля для захисту себе від кліщів», - підкреслила доктор Алена Заковська, керівник дослідження.

Дерматолог Бартош Павліковський наголошує, що кліщі обирають своїх жертв, керуючись запахом, температурою тіла і кількістю виділеного вуглекислого газу. Люди зі швидким метаболізмом, активні спортсмени або ті, хто проводить багато часу на природі, можуть бути привабливішими для кліщів, ніж решта.

Нагадаємо, 30% продуктів в Україні є небезпечними: дослідження виявили шокуючі дані

Раніше ми розповідали, що Небезпека може чатувати на кожного: як захиститися від кліщів у розпал сезону

Також, Список хвороб, з якими українців звільняють від мобілізації: органи, психіка та травми