Православна церква цього дня вшановує пам'ять святителя Єпифанія Кіпрського, єпископа. Інші назви свята: "Горобиновка", "Червоний каптан", "Єпіфан".

Назву «Горобинівка» день отримав на честь одного з найшанованіших та найулюбленіших дерев на Русі – горобини. Горобина в народі вважалася захисницею від вогню та пожеж.

Тому підійдіть сьогодні до горобини, роблять це лише дівчата, попросіть її вберегти від пожежі, можете ще їй заспівати чи станцювати. Про це слід помолитися і святому Єпифанію. Про те, чи буде багато пожеж чи ні, можете подивитися ранковим сонцем, якщо воно червоне, то пожеж буде багато.

Горобина вважається деревом, яке має чарівну силу, може захистити не тільки від пожежі, а й від блискавки, посухи та інших нещасть. Тому слід посадити її неподалік свого будинку. Ще вона захищає від пристріту.

Популярні новини зараз

"Вони для мене - сцикуни": прикордонник, так ненавидить "ухилянтів", що купив собі квартиру та будинок

Вам тут не раді: європейська країна створює біженцям люті умови – залишитись зможуть одиниці

Доведеться перебиватися з хліба на воду: яку пенсію дадуть при зарплаті 8000 грн

Військовий розповів, скільки працівників ТЦК були на фронті: "Вони навіть не знають, що це"

Показати ще

Існують повір'я, пов'язані і з іншою рослиною. Це латаття. Вважається, що якщо вони вже з'явилися, то більше заморозків не буде. Також існує легенда, що в латаття обертаються русалки. Тому їх треба не зрізати, а зривати різко й у певний час, а перед цим вимовити лагідні слова та закрити вуха. Латаття, згідно з повір'ям, допомагають подолати недуги і нечисту силу, у них навіть є приворотні властивості. А білі краще додому не приносити, інакше загинуть свійські тварини.

Що не можна робити 12 травня

Не можна залишати брудний одяг та посуд сьогодні.

Не заздріть і не мстить іншим людям, інакше на вас перейдуть їхні проблеми.

Не ділитесь своїми планами з оточуючими – задумане не здійсниться.

Не можна сьогодні купатися та мити ноги у водоймах.

Стригти волосся та нігті сьогодні, проколювати вуха сьогодні не можна, інакше будуть проблеми зі здоров'ям.

Нагадаємо, що Великдень – ще не кінець: важливі правила та заборони на кожен день Світлого тижня 6-12 травня.

Раніше ми повідомляли про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.