Вплив нашого харчування на здоров'я – тема, яка завжди знаходиться у центрі уваги вчених. Протягом десятиліть вони намагаються з'ясувати фактори, що призводять до розвитку різних захворювань та способи їх запобігання.
І нещодавно дослідники наблизилися до розгадки того, як знизити ризик виникнення хвороби Паркінсона – допомогти може звичайна кава. У масштабному дослідженні міжнародна група вчених виявила закономірність: люди, які споживали каву, мали нижчі шанси розвитку хвороби Паркінсона в порівнянні з тими, хто уникав цього напою.
Проаналізувавши рівні основних метаболітів кофеїну в крові учасників, дослідники підтвердили зворотний зв'язок між цими показниками та ризиком захворювання.
Результати вражають: у 25% найзавзятіших любителів кави ймовірність розвитку хвороби Паркінсона була на 40% нижчою, ніж у людей, які не вживали цей напій. Хоча рівень зниження ризику варіювався від 5 до 63% залежно від країни походження учасників дослідження, вчені одностайні – кава справді має захисний ефект.
Перевірки електролічильників: за що штрафуватимуть українців
73 грн перетворилися на 417: ДРАЦС змушує українців переплачувати за дрібну послугу
"Тарифи підвищувати у вас легко виходить!": українці рознесли "Київстар" – третина мережі залишилася без світла
До двох діб без світла: експерт попередив, яким регіонам готуватися до тотальних блекаутів
Незважаючи на те, що механізм цього явища досі не повністю розкритий, науковці висувають припущення. Можливо, кофеїн та його компоненти допомагають підтримувати належний рівень дофаміну у мозку людини. Відомо, що хвороба Паркінсона пов'язана зі зниженням кількості цього нейромедіатора через загибель певних нервових клітин.
Нагадаємо, як уберегти здоров'я після 60 років: ці продукти мають бути в раціоні кожного пенсіонера
Як повідомляв "Знай.uа", коли краще вечеряти, щоб потім не плакати через проблеми зі здоров'ям: так рано ви цього ще не робили
Знай.ua писав, коліна перестануть хворіти раз і назавжди: вчені пояснили, що потрібно робити