У період стрімкого розвитку біоінженерних технологій одна компанія взялася за амбітний проект, який може перевернути наше уявлення про тривалість людського життя. BrainBridge працює над створенням системи, що дозволяє здійснювати трансплантацію голови.

Їхня мета – надати людям можливість існувати протягом сотень років, пересаджуючи головний та спинний мозок у донорське тіло.

Операція, скріншот: Youtube

Вони опублікували разюче відео, що демонструє принцип роботи їхньої системи. Вони пропонують поєднати штучний інтелект та робототехніку для переміщення мозку пацієнта до нового донорського тіла.

Розробники переконані, що ця на перший погляд жахлива процедура дозволить людям значно продовжити життя, адже людський мозок може функціонувати століттями, якщо решта тіла залишатиметься молодим.

Популярні новини зараз

"Скоро закінчиться...": ясновидець передбачив фінал повномасштабної війни вже зовсім скоро

В Україні готують важливі зміни до мобілізації: чого чекати

Після скандалу з Тищенком, військові вимагають жорсткого покарання для цивільних чоловіків

Через кордон не пустять: українцям, які їдуть до Польщі, оголосили важливе правило

Показати ще

Однак ця концепція зустріла скептичне ставлення наукової спільноти до всього світу. Вчені вважають її "грубим спрощенням" роботи людського мозку, а деякі навіть назвали її "поганою фантастикою".

Процедура передбачає наявність трьох ключових елементів: тіло донора, пацієнта зі смертю мозку з функціональним тілом та реципієнта, голова якого буде пересаджена. Обидва тіла охолоджуються до 5°C, потім заповнюються розчином штучної плазми для насичення киснем.

Робот оголить артерії та вени, відкачає кров із голови реципієнта, після чого з'єднає її із системою кровообігу донора.

Проведення операції без світла, фото stopcor

Штучний інтелект відстежуватиме м'язи та нерви, сприяючи їх плавному з'єднанню. Планується використання хімічних речовин та імплантатів для відновлення розірваних нейронних зв'язків. Після трансплантації лицьових м'язів та м'яких тканин донора реципієнт проведе місяць у реанімації під наглядом, приймаючи імуносупресивні препарати. Команда сподівається, що згодом мозок відновить контроль за новим тілом.

Незважаючи на сумніви вчених, BrainBridge має намір представити перший у світі прототип для пересадки голови у найближчі 8 років.

Нагадаємо, зовсім не міф: відстрочити старість під силу кожному – що має бути в раціоні

Як повідомляв "Знай.uа", як уберегти здоров'я після 60 років: ці продукти мають бути в раціоні кожного пенсіонера

Знай.ua писав, електронні сигарети не безпечніші за звичайні: любителів вейпів попередили - ловіть проблеми з серцем