З'явився новий проект, який привернув увагу самого Білла Гейтса. Йдеться про каліфорнійський стартап Savor. Ця компанія розробила унікальну технологію виробництва жирних спредів, які за своїми властивостями нагадують звичайне масло.

Однак на відміну від традиційних методів виробництва Savor використовує лише два компоненти: вуглекислий газ і водень.

Вершкове масло. Фото: скрін youtube

Ключовою особливістю цього інноваційного підходу є застосування термохімічного процесу, що дозволяє створювати жири, подібні до тварин, без шкоди для навколишнього середовища. Це особливо важливо з огляду на те, що за даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН тваринництво відповідає за значну частку світових викидів парникових газів – близько 14,5%.

Процес виробництва, розроблений Savor, відрізняється своєю екологічністю.

Популярні новини зараз

Туалет тепер під арештом: боротися з боргами вирішили забороною какати

Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців

Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам

Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити

Показати ще

Він не призводить до викидів парникових газів, не потребує використання сільськогосподарських земель і споживає мізерну кількість води в порівнянні з традиційним сільським господарством – менше однієї тисячної частки від звичайної потреби.

Вершкове масло, скріншот: YouTube

Команда стартапу підійшла до вирішення проблеми з наукового погляду.

Вони зосередилися на тому факті, що всі жири складаються з ланцюжків атомів вуглецю та водню. Тому вони розробили процес, що дозволяє створювати такі ж ланцюжки, але без участі тварин чи рослин. Цей процес включає вилучення вуглекислого газу з повітря та водню з води, після чого отримані елементи нагрівають і окислюють, що призводить до утворення жирних кислот, з яких формується кінцевий продукт.

Білл Гейтс вважає, що ключем до успіху Savor буде зниження ціни на їхню продукцію. Ціль полягає в тому, щоб зробити масло Savor доступним для більшості споживачів, пропонуючи його за ціною, яка буде на рівні або навіть нижче, ніж у традиційних тваринних жирів.

Нагадаємо, все перетворилося на жах: 1800 кандидатів прийшли на співбесіду на 10 робочих місць

Як повідомляв "Знай.uа", 78-річна бабуся два роки живе на автовокзалі: досі чекає, доки заберуть діти

Знай.uа писав, жінка сфотографувала невідому істоту в лісі та виклала в соцмережі – користувачі приголомшені тим, що виявилося на знімках