Ви коли-небудь прокидались серед ночі або під ранок, і не могли знову заснути? Якщо так, ви не самотні. Вчені з усього світу досліджують причини цього явища і мають деякі гіпотези.

Згідно з дослідженнями, приблизно кожна третя людина прокидається в досвітні години. Пандемія коронавірусу лише посилила цю тенденцію. Причиною таких ранніх пробуджень є стрес, але це не єдина причина.

Директор Центру психічного здоров'я в Технологічному університеті Свінберна в Австралії Грег Мюррей пояснює, що стрес сам по собі рідко змушує нас прокидатися, але він робить нас більш чутливими до того, що відбувається навколо. В нормі людина прокидається кілька разів за ніч, але при здоровому сні ми цього не помічаємо. Якщо ж ми перебуваємо у стані стресу, кожне таке пробудження стає для нас більш усвідомленим.

Дівчина спить, фото Freepik

Крім стресу, на наш сон впливають нестабільний графік, постійне користування гаджетами і навіть відсутність свіжого повітря. Все це порушує гігієну сну і змушує нас прокидатися.

Популярні новини зараз

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Показати ще

Більшість людей засинають між 23:00 і 00:00, а прокидаються між 07:00 і 08:00. Тому пробудження о 3 або 4 годині ранку — це середина нашого сну. Протягом ночі наш сон проходить через різні фази, від швидкого сну до глибокого. На ранніх етапах ночі ми знаходимося в глибокому сні, але ближче до ранку переходимо у фазу швидкого сну, де нас легше розбудити.

Деякі дослідники вважають, що пробудження в досвітні години можуть бути пов'язані з нашими сновидіннями. Тривожні або незавершені завдання можуть впливати на наші сни і викликати пробудження. Це не обов'язково кошмари, але навіть звичайні переживання можуть позначатися на якості сну.

Якщо ви регулярно прокидаєтеся о 3 або 4 годині ранку, варто звернути увагу на свій спосіб життя і спробувати зменшити рівень стресу. Важливо дотримуватися регулярного графіку сну, обмежити використання гаджетів перед сном і забезпечити собі комфортні умови для відпочинку.

Нагадаємо, Нестача сну та постійні походи "на каву" - доріжка до тупості: сенсація від вчених

Раніше ми розповідали, що Нервові зриви, проблеми з суглобами, постійний стрес: "жіночі" професії, які можуть довести до божевілля

Також, Чи можна купити щастя – вчені знайшли відповідь на одвічне питання