Нещодавнє масштабне дослідження, проведене вченими, перевертає звичні уявлення про процеси старіння. Виявилося, що наше старіння відбувається не поступово, як раніше вважали, а в два різкі етапи. Ключові вікові зміни в організмі відбуваються в 44 та 60 років, що впливає на різні аспекти нашого здоров'я.

У рамках дослідження, описаного у виданні The Guardian, вчені проаналізували поведінку тисяч молекул у людей віком від 25 до 75 років. Особливу увагу звернули на дві основні хвилі змін: перша спостерігалася у віці 44 років, друга — у 60. Саме в ці моменти спостерігалися значні сплески проблем зі здоров'ям, таких як порушення опорно-рухового апарату та серцево-судинні захворювання.

Старість. Фото: Youtube

Старший автор дослідження, генетик і директор Центру геноміки та персоналізованої медицини в Стенфордському університеті Майкл Снайдер, зазначає, що ми старіємо не лише поступово. Періоди різких змін настають у середині 40-х і 60-х років, незалежно від того, які саме молекули розглядалися. Це відкриття змушує переглянути багато аспектів медицини і підходів до лікування вікових захворювань.

Для проведення дослідження було залучено 108 добровольців, які регулярно здавали зразки крові, калу, шкіри, порожнини рота та носа. Протягом 1-7 років учені змогли проаналізувати близько 135 000 різних молекул та мікробів, що мешкають в організмі людини.

Популярні новини зараз

Магнітні бурі вдарять з новою силою: які дні найнебезпечніші

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

Прощайте, лоджії та "панельки": як виглядатимуть українські будинки після війни

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

Cтарість, фото freepik

Результати показали, що найбільші зміни в організмі відбуваються не поступово, а саме в 44 і 60 років. Спершу дослідники припустили, що сплеск змін у середині 40-х років може бути пов'язаний із перименопаузальними змінами у жінок. Проте аналогічні результати спостерігали й у чоловіків.

Перша хвиля вікових змін, яка відбувається у 44 роки, зачіпає здатність організму метаболізувати кофеїн, алкоголь та ліпіди, а також сприяє розвитку серцево-судинних захворювань. Друга хвиля, що настає у 60 років, впливає на молекули, пов'язані з регуляцією імунітету, метаболізмом вуглеводів та функцією нирок.

Нагадаємо, Бірка з пологового будинку розповість про майбутнє: як час вашого народження впливає на долю та характер

Раніше ми розповідали, що Жінка вирішила подовжити свій зріст, але стало лише гірше: "прокинулася" в депресії і з ногою на 16 см коротше

Також, Газовані напої без цукру підвищують ризик серцевого нападу, й навіть інсульту: висновок вчених