"Смачного" - ми говоримо цю фразу щоразу, за будь-якої зручної нагоди, коли хтось навколо нас снідає, обідає або вечеряє.

Це звичка, ніхто не замислюється над змістом, бо тут, начебто, все зрозуміло — людина в такий спосіб смачно поїсть.

Святковий стіл, фото: Знай.ua

Однак із цим виразом зовсім не все так просто. Все починалося з того, що люди читали молитву перед їжею і таким чином висловлювали подяку Богові за те, що на столі є все те, що зараз опиниться в їжі.

Коли прийшла радянська влада, релігійна тематика була заборонена... образ Ісуса потрапив до списку "небажаних" і вираз "смачного" набрав популярності, його має вжити той, хто готував їжу, запрошуючи таким чином гостей за стіл.

Популярні новини зараз

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити

Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

Застілля, кадр з відео

Хоча варто відзначити, що інший контекст руйнував цю фразу, роблячи її невідповідною. Навіть психологи зазначають, що її будь-хто може сприйняти як порушення особистих кордонів. Бо, бажаючи "смачного", навмисно чи ні, але ви "заглядаєте" людині до рота.

Езотерики теж не без розуму від цього вираження, бо "смачного" може мати зворотний від приємного ефект. Таким чином, ви ризикуєте нашкодити людині... зокрема, залучити проблеми із ШКТ. Особливо неприємним може бути ефект, якщо ви кажете це нещиро.

Застілля, фото: kagarlyk.city

Є й інші варіанти, як побажати людині смачно поїсти, не використовуючи "смачного" - якщо це ваші гості - "будь ласка" та "насолоджуйтесь".

Нагадаємо, що іконки в машині цього недостатньо: потужні молитви та змови для водіїв від ДТП та поломок.

Раніше ми повідомляли про знаки долі та народні прикмети: як зрозуміти, що ангел-охоронець намагається нас попередити.